Видео: Вучиќ најави помош од по 100 евра за секој полнолетен жител на Србија

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, ги претстави економските мерки за помош на Србија и економијата во надминување на коронавирусот.

– Имаме пари за економијата, а имаме и за нешто друго. Размислуваме да им дадеме помош по 100 евра на секој возрасен граѓанин на Србија. Без оглед дали е вработен, невработен, пензионер. Тоа е околу 520 милиони евра – вели претседателот на Србија.

Ние сакаме да им помогнеме на претприемачите да преживеат, но само оние кои не отпуштиле над 10 проценти од работниците, ќе можат да сметаат на тоа.

– Сите претприемачи, микро и мали бизниси, за три месеци, дури и ако кризата околу короната и не трае три месеци, ќе им платиме минималец – најави синоќа Вучиќ.

– На секој фризер, чевлар, пекар…, на сите вработени во нивните компании, ќе платиме минимална плата. Фризерот не може сега да заработи пари, но ќе има да плати минималец и за себе и за неговиот вработен.

Ние сакаме да им помогнеме на претприемачите да преживеат, но само оние кои не отпуштиле над 10 проценти од работниците, ќе можат да сметаат на тоа.

Според него, имаме повеќе пари од другите:

– Не дозволив платата да се зголеми до максимум. Имаме три типа на финансирање во иднина. И ЕУ и ММФ рекоа да се заборави на дефицитот и јавниот долг, но ние и за тоа се грижиме.

Српскиот претседател Александар Вучиќ синоќа рече дека доколку однесувањето на граѓаните не се промени, тој ќе биде подготвен следната недела да и предложи на владата воведување на 24-часовен полициски час.

„Ќе го зголемиме полицискиот час на 24 часа следната недела доколку овие мерки не функционираат за да ги заштитиме животите на граѓаните“, рече тој за ТВ Прва.

Коментари

Популарно