Ова е лекот за депресија

Експертите од универзитетот Collegea во Лондон спроведоа анкета на повеќе од 13.000 луѓе. Тие се фокусираа на воспоставување на врската помеѓу конзумирањето на чоколадо и почетокот на депресијата. За да го направат ова, волонтерите беа прашани за количината и видовите  на „благи работи“ кои ги јадат и нивната емоционална состојба. Научниците исто така ги зедоа предвид факторите како што се нивото на физичка активност и присуството на лоши навики, особено пушењето.

Резултатите покажале дека љубителите на темно чоколадо биле значително помалку склони кон депресија отколку оние кои воопшто не јаделе. Испитаниците кои два дена конзумирале темно, горчливо чоколадо, имале 70 проценти помалку знаци на депресија. Покрај тоа, во една четвртина од учесниците во анкетата кои редовно јаделе  слатки работи 104 до 454 грама, веројатноста за развој на депресија се намалила за 58 проценти во споредба со оние кои не вклучуваат чоколадо во нивната исхрана . Научниците посочуваат дека само чоколадото со висок процент на какао има таков ефект. 

Постојат голем број механизми со кои чоколадото може да спречи депресија или да ги намали нејзините симптоми, забележуваат истражувачите. Тие велат дека тајната е дека горчливото чоколадо содржи специјални состојки кои имаат одреден ефект врз човечката психа.

„Чоколадото содржи голем број психоактивни супстанции, вклучително и оние слични на анандамид, невротрансмитер кој блокира болка и неколку ендогени биогени амини, кои вклучуваат фенилетиламин, соединение кое игра важна улога во регулацијата на расположението“, заклучуваат истражувачите. 

Покрај тоа, темното чоколадо е богато со антиоксиданси кои го намалуваат „воспалението“  во организмот и чие присуство, според експертите, е исто така директно поврзано со почетокот на стресот и вознемиреноста. 

Претходно, Полските научници откриле дека темното чоколадо е богат извор на магнезиум, цинк и други важни елементи во трагови и црвеното вино се извор на корисен антиоксиданс ресвератрол кој имаат  корисен ефект врз здравјето на луѓето.

Употребата на производи со „против воспалителни“ својства, велат експертите, ја намалува веројатноста за појава на прерана смрт за 18 проценти, а нивното вклучување во дневната исхрана го намалува ризикот од смрт од кардиоваскуларни заболувања за 20 проценти и карцином за 13 проценти.

Предлог за денешен ручек

Ќофтиња со кашкавал

Состојки

600 гр мелено месо

(пола јунешко,пола свинско месо)

1 јајце

1 главица кромид 2 чешниња лук

150 гр кашкавал ајдамер

2 парчиња двопек(или сув леб)

Од зачини сол.црн пипер,црвен пипер,оригано,магданос 

Подготовка

Ќофтиња со кашкавал Во меленото месо ги додаваме зачините, јајцето, запржениот кромид и лук, двопекот, претходно полиен со малку млеко. Од сите состојки замесуваме тесто за ќофтиња. Ги делиме на помали топчиња. Во секое топче ставаме по 1 коцка кашкавал(1*1*1 цм). Ги валкаме во брашно и ги оставаме малку во фрижидер. Потоа ги пржиме од сите страни во зејтин

Предлог за денешен ручек

Роловано и сочно

СОСТОЈКИ:

бело месо од 1 пиле

150 гр тенка сланина

100 гр мортадела

100 гр чаден колбас

100 гр листови кашкавал

малку кисели краставички

1 лажица сенф

1 лажица намаз од сирење

3 чешниња лук

сол

бибер

кари

зачин по желба

листови магдонос

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Месото исчукајте го, посолете, побиберете, додајте сув зачин по желба. На алуминиумска фолија прво наредете листови сланина. Пркеу наредете исчукано и посолено месо, премачкајте со сенф, а преку наредете мортадела,а неа премачкајте ја со намаз од сирење, преку ставете чаден колбас, лук, па кашкавал, потоа листови кисели краставички. Додајте малку магдонос и кари.

Свиткјате заедно со фолијата и ставете во плех. Печете на 220 степени околу час и 20 минути.

Предлог за денешен ручек

Њоки од компири со кисела зелка и сланина 

-Германска кујна Шуфндуелн се тестенини од компири, кои станале едно од најпопуларните јадења на Јужна Германија и Австрија. Тестенините од компири стануваат сè попопуларни и честопати се сервираат со кисела зелка и месо. Како и со многу работи, овие германски тестенини од компири се најдобри кога се свежо подготвени и се служат веднаш. Но, можете дури и да уживате во овие деликатеси до три дена по нивната подготовка, само чувајте ги во херметички сад во фрижидер. Ако сакате да ги чувате подолго, можете да ги замрзнете до 2 месеци.

Подготвка:  На маслото ја пропржуваме сланинката која е иситнета на мали коцки, да зарумени и да ја пушти својата маснотија. Кога е готова ја тргаме во сад настрана. Во маснотијата ја додаваме ситно сецкан кромид, запржуваме и додаваме сецкана зелка. Пржиме да испари течноста. Тука ги додаваме и коцките сланина, сол, бибер, ловор. Во меѓувреме во зовриена вода со сол ги ставаме њоките да се варат, од 2-4 минути, да испливаат на површината. Ги процедуваме од течноста, Во тава го растопуваме парчето путер и ги пропржуваме њоките. Се заедно соединуваме и сервираме во длабока чинија. Наросуваме бибер и послужуваме 

Популарно