Ова е „лекот “ за бели заби

Куркума (науч. Curcuma longa е зелјесто повеќегодишни растение од семејството ѓумбирите (Zingiberaceae).[2] Потекнува од Индискиот потконтинент и Југоисточна Азија, и расте на температури помеѓу 20 and 30 °C (68–86 °F) и бара значителна сума на годишни врнежи за да напредува. Растенијата се собираат еднаш годишно за нивните ризоми и пропагира од некои од тие ризоми и за следната сезона.

Бидејќи дава  пријатен и интересен вкус на јадењата, како и интензивна жолта боја се почесто се  користи зво кулинарството. 

Надвор од кујната, куркумата има голем број здравствени придобивки, како тоа да помага за регулирање на шеќерот во крвта, го намалува ризикот од срцеви заболувања, има антисептички и антимикробни својства, ги намалува воспаленијата како резултат на артритис и не на последно место – помага за белење на забите.

И покрај фактот дека овој зачин има толку заситена жолта боја, тој го отстранува успешно плакот од забите и ги убива бактериите во устата, ги заздравува непцата, а крајниот резултат се бели, здрави и сјајни заби.

За да си направите паста за белење ќе ви бидат потребни 1 лажичка куркума и една лажица вода или маслиново масло. Промешајте многу добро и нанесете ја пастата на влажна четка за заби.

Четкајте бавно во текот на 2-3 минути, а потоа држете ја пастата во устата за неколку секунди. На крај исплакнете ја устата обилно со вода. Применувајте го овој трик секој ден, по миењето на забите со обична паста. По една недела резултатите ќе ќе се видливи.

Предлог за денешен ручек

Комплетен ручек кој ќе го обожавате!

СОСТОЈКИ:

600 гр компири

1 главица кромид

2 пара колбаси

масло

црвена пипер

сол

бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Згответе ги компирите. Исечкајте ги на коцки.

Кромидот исечкајте го ситно и пропржете го на масло, во тоа додајте сечкани колбаси и динстајте со кромидот 20 минути, во зависнот од тоа дали се домашни или димени.

Додајте црвена пипер, сол, бибер, па ставете сечкан компир. Добро изедначете. Сервирајте со салата.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Предлог за денешен ручек

Еве како да подготвите сочни телешки шницли…

СОСТОЈКИ:

500 гр телешко месо

10 гр путер

1 лажица маслиново масли

100 гр морков

100 гр целер

100 гр кромид

150 мл бело вино

150 мл павлака за готвење

сол

бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

На растопен и загреан путер и масло пропржете ги телешките шницли, кои претходно сте ги зачиниле.

Извадете ги шницлите на страна и во истото масло пропржете сечкан кромид, морков и целер. Прелијте со бело вино и гответе неколку минути.

Вратете ги шницлите, додајте павлака за готвење и гответе уште десетина минути додека сосот не згусне.

Извор: Готви.мк

Предлог за денешен ручек

Направете вкусна мусака со праз

СОСТОЈКИ:

150 гр. праз

200 гр. пилешко мелено месо

100 мл. кисела павлака

2 јајца

сол, бибер и маслиново масло

ПОДГОТОВКА:

Се мие празот и се сече ситно.

Се пржи на масло со зачини.

Се става во огноотпорен сад со пилешкото месо сечено и пржено на масло.

Се матат јајца со павлака па се става сол и се става врз месото.

Се пече на 200 степени 20 минути.

Извор: Готви.мк

Популарно