Ова е „лекот “ за бели заби

Куркума (науч. Curcuma longa е зелјесто повеќегодишни растение од семејството ѓумбирите (Zingiberaceae).[2] Потекнува од Индискиот потконтинент и Југоисточна Азија, и расте на температури помеѓу 20 and 30 °C (68–86 °F) и бара значителна сума на годишни врнежи за да напредува. Растенијата се собираат еднаш годишно за нивните ризоми и пропагира од некои од тие ризоми и за следната сезона.

Бидејќи дава  пријатен и интересен вкус на јадењата, како и интензивна жолта боја се почесто се  користи зво кулинарството. 

Надвор од кујната, куркумата има голем број здравствени придобивки, како тоа да помага за регулирање на шеќерот во крвта, го намалува ризикот од срцеви заболувања, има антисептички и антимикробни својства, ги намалува воспаленијата како резултат на артритис и не на последно место – помага за белење на забите.

И покрај фактот дека овој зачин има толку заситена жолта боја, тој го отстранува успешно плакот од забите и ги убива бактериите во устата, ги заздравува непцата, а крајниот резултат се бели, здрави и сјајни заби.

За да си направите паста за белење ќе ви бидат потребни 1 лажичка куркума и една лажица вода или маслиново масло. Промешајте многу добро и нанесете ја пастата на влажна четка за заби.

Четкајте бавно во текот на 2-3 минути, а потоа држете ја пастата во устата за неколку секунди. На крај исплакнете ја устата обилно со вода. Применувајте го овој трик секој ден, по миењето на забите со обична паста. По една недела резултатите ќе ќе се видливи.

Предлог за денешен ручек

Ќофтиња со кашкавал

Состојки

600 гр мелено месо

(пола јунешко,пола свинско месо)

1 јајце

1 главица кромид 2 чешниња лук

150 гр кашкавал ајдамер

2 парчиња двопек(или сув леб)

Од зачини сол.црн пипер,црвен пипер,оригано,магданос 

Подготовка

Ќофтиња со кашкавал Во меленото месо ги додаваме зачините, јајцето, запржениот кромид и лук, двопекот, претходно полиен со малку млеко. Од сите состојки замесуваме тесто за ќофтиња. Ги делиме на помали топчиња. Во секое топче ставаме по 1 коцка кашкавал(1*1*1 цм). Ги валкаме во брашно и ги оставаме малку во фрижидер. Потоа ги пржиме од сите страни во зејтин

Предлог за денешен ручек

Роловано и сочно

СОСТОЈКИ:

бело месо од 1 пиле

150 гр тенка сланина

100 гр мортадела

100 гр чаден колбас

100 гр листови кашкавал

малку кисели краставички

1 лажица сенф

1 лажица намаз од сирење

3 чешниња лук

сол

бибер

кари

зачин по желба

листови магдонос

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Месото исчукајте го, посолете, побиберете, додајте сув зачин по желба. На алуминиумска фолија прво наредете листови сланина. Пркеу наредете исчукано и посолено месо, премачкајте со сенф, а преку наредете мортадела,а неа премачкајте ја со намаз од сирење, преку ставете чаден колбас, лук, па кашкавал, потоа листови кисели краставички. Додајте малку магдонос и кари.

Свиткјате заедно со фолијата и ставете во плех. Печете на 220 степени околу час и 20 минути.

Предлог за денешен ручек

Њоки од компири со кисела зелка и сланина 

-Германска кујна Шуфндуелн се тестенини од компири, кои станале едно од најпопуларните јадења на Јужна Германија и Австрија. Тестенините од компири стануваат сè попопуларни и честопати се сервираат со кисела зелка и месо. Како и со многу работи, овие германски тестенини од компири се најдобри кога се свежо подготвени и се служат веднаш. Но, можете дури и да уживате во овие деликатеси до три дена по нивната подготовка, само чувајте ги во херметички сад во фрижидер. Ако сакате да ги чувате подолго, можете да ги замрзнете до 2 месеци.

Подготвка:  На маслото ја пропржуваме сланинката која е иситнета на мали коцки, да зарумени и да ја пушти својата маснотија. Кога е готова ја тргаме во сад настрана. Во маснотијата ја додаваме ситно сецкан кромид, запржуваме и додаваме сецкана зелка. Пржиме да испари течноста. Тука ги додаваме и коцките сланина, сол, бибер, ловор. Во меѓувреме во зовриена вода со сол ги ставаме њоките да се варат, од 2-4 минути, да испливаат на површината. Ги процедуваме од течноста, Во тава го растопуваме парчето путер и ги пропржуваме њоките. Се заедно соединуваме и сервираме во длабока чинија. Наросуваме бибер и послужуваме 

Популарно