Обратете внимание на еден дел од телото, тој покажува колку долго ќе живеете

Бројот на забите кој некој ги загубил може да предвиди колку долго ќе живеете. Но, исто така, укажува и на болест која некој може да ја има или е подложен на истата.

Луѓето кои ги имаат своите заби до 74 години, може да доживеат и 100 години, покажа најновото истражување на оваа тема.

Оние кои до 65 години изгубиле пет или повеќе заби веројатно ќе патат од озбилни здравствени проблеми, како кардиоваскуларни болести, дијабетис и остеопороза.

Нормално, сето ова е поврзано со квалитетот на животот на поединецот и социоекономскиот статус, но и стресот пред се.

-Луѓето можат да загубат заб после стресен и трауматичен период, поради лоша орална хигиена, како и разни болести. Сето тоа може да биде поврзано со болести на срцето или дијабетис,- истакна доктор Нигел Картер за „Сан“.

-Ова истражување всушност покажува дека губењето заби е показател за лош квалитет на некој дел од човечкиот живот и има поголем ризик за здравствени проблеми,- додава Картер.

Стручњаците сметаат дека е неопходно да и наутро и навечер да се чистат забите, со паста со флуорид, како и намалување на користење на шеќер.

Оваа намирница многумина ја избегнуваат, a може да го реши проблемот со несоницата

Бидејќи чоколадата го зголемува нивото на хормонот серотонин, кој е задолжен за производство на мелатонинот, малку чоколада би можело да ги реши проблемите со несоницата, вели нутриционистката Керис Марсден.

– Во текот на целиот свој живот и сето она што го научив за нутриционизмот не помина еден ден без да изедом малку чоколада. Таа го зголемува серотонинот, кој ви помага за добро да спиете. Не може да биде поедноставно – рекла Керис Марсден.

Со оваа предност, научниците од Универзитетот во Лондон тврдат дека луѓето што јадат црна чоколада ги намалуваат шансите за депресија.

Истражувањето ги разгледало податоците за 14.000 возрасни лица, вклучително и нивното консумирање чоколада, симптомите на депресија, висината, физичката активност и другите хронични здравствени проблеми.

Анализата на податоците откри дека учесниците кои јаделе црнa чоколадa двапати во 24-часовен интервал, имале 70 отсто помала веројатност за развој на депресија во однос на оние што не ја јаделе.

– Ова истражување обезбедува докази дека консумирањето црна чоколада може да биде поврзано со намалените шанси за развој на клиничката депресија – рекла д-р Сара Џексон, која ја водела студијата.

Сепак, д-р Џексон верува дека треба да се спроведат повеќе истражувања за да се расчистат сите сомнежи за односот помеѓу чоколадата и депресијата.

„Можно е депресијата да предизвикува пад на интересот за чоколада, или некои други причини доведуваат до тоа луѓето да консумираат помалку чоколада па да станат депресивни. Доколку се утврди цврста врска помеѓу заштитниот ефект кој консумирањето чоколада го има врз телото, треба да се утврди кој вид чоколада би било најдобро да се консумира и која количина е оптимална. Но, чоколадата не може да дејствува сама – рекла д-р Џексон, пишува британскиот „Мирор“.

Според научниците, клучот за позитивно влијание врз нашето расположение е да јадеме чоколадо со уживање.

Предлог за денешен ручек

Шницли на поинаков начин

СОСТОЈКИ:

400 гр мелено месо

1 главица кромид

малку презла

1 јајце

сол

зачини по желба

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Меленото месо добро измешајте го со едно јајце и ситно сечкан кромид, па додајте зачини. Откако масата убаво ќе се соедини оставете малку да отстои во фрижидер. После половина час со влажни раце обликувајте плескавици и пржете на тивок оган малку од едната па од другата страна.

Предлог за денешен ручек

Паприкаш со спанаќ

СОСТОЈКИ:

1 главица кромид

1 морков

1 свежа пиперка

малку смрзнат зеленчук

3 поголеми компири

300 гр спанаќ

1 лажица ајвар

1 мала шолја одмати

црвена пипер

листови магдонос

сув зачин

сол

бибер

ловоров лист

масло

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

На масло пропржете главица сечкан кромид, па додајте сечкани моркови на кругови и исечкана пиперка. Додајте смрзнат зеленчук по желба и динстајте. Потоа додавајте ајвар, пипер, компир исечкан на коцки, мелен домат и крупно сечкан спанаќ. Додајте и ловоров лист, па гответе на тивок оган околу 30 минути.

Можете да додадете и малку тестенини. Посолете, по вкус додајте зачини и листови магдонос.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Популарно