Од кога започнува да се намалува плодноста кај жените?

Од кога започнува да се намалува плодноста кај жените?

Ова е прашање кое постојано си го поставуваат  припадничките на понежниот пол.

Неретко, не ги земаме предвид неколку клучни фактори кои најчесто влијаат на зачнувањето – начинот на живот, исхраната, стресот под кој се наоѓаме во секојдневието.

Додека мажите не мораат да се грижат за нагло намалување на плодноста, во случајот кај жените, шансите за успешно забременување се намалуваат постепено после 30-тата година, а нагло паѓаат по 40-тата.

Верувањето дека плодноста кај жените нагло се намалува после 35-тата година, според најновите истражувања е преувеличување.

Ова верување се темели на еден извадок од минатата деценија за попис на француското население направен во периодот помеѓу 1670-та и 1830-та година.

Едно друго истражување, исто така старо 15 години, сведочи за речиси идентична плодност кај жените во 20-тите и во 30-тите години.

Ова истражување открива дека дури 82% од жените на возраст од 35 до 39 години забременуваат во период од една година, додека кај жените на возраст од 27 до 34 години оваа бројка е 86% (значи многу е мала реалната разлика во процентите на период за забременување).

Според последните истражувања, вистинската возраст кога плодноста кај жените започнува да се намалува е после 40-тата година во животот.

Дали е ова можно и кај нас? Во Германија во огромниот сообраќаен метеж, сите возат вака поради една ситуација

Колоната од автомобили поредени на крајната десна, односно крајната лева лента сред сообраќаен метеж, лесно може да ги збуни возачите кои не се навикнати на ваква сцена во Германија.

За некој да се направи паметен и да “прелета” низ празниот простор во средина, веројатно на крајот од патот би платил висока казна.

Имено, законот во Германија вели дека во текот на сообраќаен метеж сите автомобили возат по крајната десна, односно крајната лева лента за да се направи простор за возила на Итната помош, пожарникари и полиција, напишал еден корисник на Редит.

Неговото видео веднаш собрало бројни пофалби поради менталитетот на нацијата која размислува на ваков начин. Сепак, имало и такви кои тврделе дека не секогаш е волку просто.

“Јас сум од Германија и верувајте ми, ова е реткост. Никогаш не сум видел толпата да се однесува вака во реалниот живот, секогаш постои некоја будала што се однесува како што ќе му текне”, напишал еден член на Редит под видеото.

Видеото погледнете го ОВДЕ.

Што велите вие?

Необјавена фотографија на Цеца: Ова е сликата направена зад решетки

Светлана Цеца Ражнатовиќ и српскиот политичар Чедомир Јовановиќ веќе со години не се во добри односи. Последната нивна заедничка средба беше на роденденот на близначките на Жељко Јоксимовиќ и тогаш српскиот портал „Информер“ објави дека Чеда и покрај тоа што сакал да ја избегне пејачката, не успеал во тоа, а сите забележале дека Цеца не го поднесува.

Имено, тие се во лоши односи уште од 2003 година, бидејќи Чедомир Јовановиќ бил виновен за нејзиното апсење во акцијата Сабја. Во тоа време Јовановиќ беше потпретседател на владата, па медиумите пишуваа дека инсистирал фолк дивата да биде задржана во притворот и тоа во нехумани услови. Цеца ваквите наводи не сакаше да ги потврди, но истите никогаш ги нема ни демантирано.

„Јас мојата голгота ја поминав. Ме у*псија и ме ставија во позади решетки подолго од било кој ма*ијаш. Оние кои тоа ми го направија мене и на моите деца совеста им е најголема казна, беше единственото нешто што Цеца го кажа за тие 121 ден што ги помина зад решетки поради обвинение дека е во контакт со земунскиот клан и затајување на данок во ФК „Обилиќ“ што го наследи од својот сопруг, Жељко Ражнатовиќ.

Но, ова не е единствената причина што тие не се во добри односи. Имено, пред неколку години, Чеда Јовановиќ објави и фотографија од Цеца направена во тој период, јасно ставајќи до знаење дека пејачката своевремено била зад решетки и дека има дамки во минатото. Монтажа или не, неговата порака беше јасна, а Цеца ова никогаш нема да му го заборави.

Три муслимански имиња кои родителите масовно им ги даваат на децата во Македонија – мислат дека се стари македонски

Изборот на име за детето претставува дел од подготовката за доаѓањето на најважното нешто во животот за секој родител.

Трендовите постојано се менуваат, а денес најпопуларни се кратките и необични имиња кои им се даваат на децата.

Во продолжение ви откриваме три најпопуларни муслимански имиња кои најчесто им се даваат на децата во Македонија како и нивните преубави значења:

1. Сара

Името е изведено од зборот сараи а значи владеење, жена од висок ранг. На арапски името значи носење на среќа и радост. Во повеќе варијанти е познато кај муслиманите. Во Босна, Хрватска, Србија и Македонија ова име се наоѓа меѓу најпопуларните 10 имиња.

2. Ема

Ема е скратена варијанта од повеќе имиња, па со тоа и самото име има повеќе значења. Во Македонија Ема е скратено од Емилија, а кај муслиманите од Емира, Емина. Изведено е од германскиот збор ермен – што значи цел. Ова име е навистина преубаво за дете.

3. Хана

Името Хана има арапско потекло и има значење за разбирање, како и искрена и паметна жена. Постои приказна дека имаето настанало од името на една билка. Ова име во различни делови може да се најде со одредени спцефичности, како во Европа Хана, Ханна, Ханах. Името Ханна во првата половина на 20-век било доста популарно во северна и централна Европа, а посебно во Германија.

Популарно