За брзо време може да бидат во вашите домови

Истражувачи од Израел успеале да направат заштитна маска за лице низ која може да се јаде, односно не треба да се симнува за време на јадење.

Со помош на далечински управувач, маската се отвора и може да се јаде, што е дизајнирана при посета на рестораните.

Функционира така што со стискање на раката се отвора предниот дел, да може јадењето да помине низ маската до устата.

„Маската механички се отвора со помош на далечински управувач, а може да се отвори и автоматски кога ќе се приближи храната до устата“, рече Асаф Гителис, потпретседателот на компанијата „Автипус патент и изуми“ која ја направила маската со седиште во Тел Авив.

„Со користење на маската може да јадете и да пиете и да уживате. Целосно сте заштитени од коронавирусот“, напомена Гителис.

Од компанијата соопштија дека за неколку месеци ќе почнат со производство, и овој производ е патентиран. Цената е од 0,85 до 2,85 долари.

(Видео) Кога погледнаа внатре, истражувачите открија…

Кога во Рим сред улица се отвори дупка, беше откриен уште еден скриен дел од италијанската престолнина.

Дупката, околу 2,5 метри длабока и 3 метри долга, се појави минатиот месец на популарно место меѓу туристите, а во меѓувреме е откриено дека под неа се крие античка калдрма.

За среќа, штета е избегната поради пандемијата на вирусот, поради кој немаше туристи. Сепак, благодарение на дупката, граѓаните сега може да видат како изгледал нивниот град пред новата ера.

Истражувачите велат дека знаеле за античките камења со години, но не се осмелувале да почнат со копање за да не ги оштетат. Првпат се откриени во 90-те години на минатиот век.

(Фото) Ова било најст*ашно место на планетата: Тука живееле суш*ес*ва какви не може да замислите!

Големи роеви на грабливци владееле на земјата, во реките и на небото на денешно Мароко пред 100 милиони години, а тоа го покажа новата студија. Каде што сега е пустија, имало голем систем на реки кои минувале низ денешен Алжир, езера и мочуришта.

Чудно е тоа што во текот на децениското истражување на тоа место палеонтолозите пронашле многу малку фосили на диносауруси – тревопасни. Наместо таоа, тие идентификувале многу фосили на динсосаурси кои биле месојдни.

Големи роеви на грабливци владееле на земјата, во реките и на небото на денешно Мароко пред 100 милиони години, а тоа го покажа новата студија.

Ако лифтот почне да паѓа – ова никако не смеете да го направите!

Без разлика дали имате страв од лифтови, важно е ова да го знаете. Ако се откачи лифтот и почне да паѓа, а вие сте во него, еве што не треба да правите.

Постои легенда дека доколку се откачи лифтот, треба да се скокне во момент пред падот. Прво, кога знаете дека ќе го допре дното? А второ, и да скокнете при слободен пад, тоа е недоволно да си го спасите животот.

Никако не треба да се стои исправено. Ударот под притисок на тижината, која е 10 пати потешка од вашето тело ќе падне на вашите нозе во момент на ударот.

Легнете на под! За да ги намалите шансите да настрадате и да го преживеете падот најдобро е да легнете на подот, на средината на лифтот, така што рамномерно ќе ја распоредите тежината на телото.

Популарно