Која е поздрава?

Морската и кујнската сол , се користат за готвење и консумирање. Сепак, првата разлика е во тоа како се добиваат секој од овие видови.

Додека кујнската сол се ископува од длабочините на земјата и минува низ низа индустриски процеси, при што се отстрануваат многу минерали и се додаваат адитиви, морската сол се добива преку природни процеси на испарување на морската вода. Притоа, минералите остануваат зачувани во гранулите.

Кујнската сол е пофина по текстура, па затоа е полесно да се мешате во храната, но во некои рецепти готвачите користат само  морска сол заради неговата груба и крцкава текстура. На некои им се допаѓа и посилниот вкус на морска сол.

Многу луѓе ја  доживуваат морска сол како здрава алтернатива на кујнската сол.

Сепак, тоа е малку посложено. Иако луѓето можеби сметаат дека морската сол е поздрава опција, заблудата е дека содржи помалку натриум. Количината на натриум е иста и во двата типа на сол.

Бидејќи морската сол потекнува од природен извор, таа исто така содржи и други минерали, вклучувајќи магнезиум, калциум и калиум. Но, додека кујнската сол не ги има овие дополнителни хранливи материи, таа содржи јод што е од големо значење за здравјето.

Покрај тоа, важно е да се знае дека натриумот е основна хранлива материја која луѓето ја добиваат од додадената сол и преработената храна. Сепак, лекарите препорачуваат ограничување на солта во исхраната, бидејќи премногу натриум може да придонесе за дехидрација и срцеви заболувања, а високиот притисок како резултат на прекумерна потрошувачка на сол е причина за загриженост.

Затоа, никој не одговара  децидно кога станува збор за избор  на „подобра“  сол. Многу поважна е количината што ја внесувате. Се препорачува дневно внесување во опсег од 1,5 до 2,3 грама сол, а прекумерното консумирање сол ќе го наруши здравјето на луѓето, ќе ги оштети бубрезите, ќе го зголеми крвниот притисок и може да предизвика многу други здравствени проблеми.

Се што треба да знаете за дезодорансите и антиперспирантите

Антиперспирантите и дезодорансите се користат да ја неутрализираат евентуалната непријатна миризба на пот, но и да го намалат потењето. Луѓето често погрешно ги едначат овие два различни производа.

Дезодорансите делуваат за отстранување на миризбите под пазувите, но не и против потењето и обично се базираат на алкохол. Кога се нанесува, создава неповолна средина за размножување на бактериите. Исто така, дезодорансите најчесто се парфимирани.

Активните состојки на антиперспирантите обично вклучуваат соединенија кои привремено ги блокираат порите. Блокирањето на порите ја намалува количината на пот што излегува низ вашата кожа.

Зошто се добри?

Постојат две главни причини за употреба на дезодоранс и антиперспирант: тие ја намалуваат влажноста на кожата и мирисот.

Потта е многу важна за нашето тело бидејќи е механизам што ни помага да се ослободиме од затопленоста. Пазувите имаат многу поголема густина на потните жлезди од другите делови на телото. Некои луѓе сакаат да го намалат потењето, бидејќи тоа може да остави траги на облеката. Честопати најголемиот проблем е непријатниот мирис, но самата пот нема силен мирис. Всушност, бактериите на кожата ја разградуваат потта и создаваат непријатна миризба. Влагата и топлината се идеални средини за бактерии.

Антиперспиранти и карцином на дојка

Соединенијата базирани на алуминиум во антиперспирантите спречуваат потта да излезе на површината на кожата со блокирање на потните жлезди. Постои општа загриженост дека кожата ги апсорбира овие алуминиумски соединенија и се често се поставува прашањето дали може да влијае на естрогенските рецептори на клетките на дојката.

Сепак, според Американското здружение за рак, не постои јасна врска помеѓу ракот на дојка и алуминиумските соединенија кај антиперспирантите, бидејќи испитувањата покажале дека пациентите со карцином на дојка немаат повеќе алуминиум од здравите луѓе во телото.

Биди храбра и погледни зад градникот!

Биди храбра и погледни зад градникот! Тоа е пораката на шесте дами од македонската јавна сцена: Александра Илиева, Тамара Ристовска, Катерина Шехтанска, Дани, Татјана Стојановска и Искра Канзурова, одлучија да ги мотивираат сите жени да се соочат со предизвикот на борбата против ракот на дојката.

Нивната порака, сублимирана во кампања „Погледни зад градникот“ е со превенција и информираност, жените да го надминат стравот од неубавите предизвици на животот. Запознавањето со опциите за превенција и лекување на ракот на дојката е единствената опција да најдат храброст за себе и да ги охрабрат најблиските, во случај на предизвиците од оваа болест.

Шесте дами кои ја прифатија кампањата на познат хрватски бренд за долна облека, сакаат да покажат дека секоја жена може да пронајде храброст во себе, да се погледне зад градникот, но и да им даде поддршка на оние кои веќе се соочуваат со болеста која опфаќа околу 10% од женската популација во светот.

Популарно